Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

59. Kilimanjaro

 
Kuva: Paul Shaffner, Creative Commons Attribution 2.0

Tiesitkö että… Kilimanjaron tyvi peittää 97 kertaa 64 kilometrin laajan alueen. Suahilinkielinen nimi tarkoittaa kimaltelevaa vuorta. Kilimanjaron rinteillä kasvaa sademetsää. Vuosi on 5899 metriä korkea.

Tämä korkea, lumihuippuinen tulivuori kohoaa Pohjois-Tansanian puoliaavikolla lähes kuuden kilometrin korkeuteen. Se on Afrikan korkein vuori ja näkyy kilometrien päähän Tansanian ja Kenian tasangoille. Sen rinteet kohoavat loivasti laakealle huipulle, joka on itse asiassa tulivuoren räjähdyksessä muodostunut kattilalaakso, kaldera. Oikein kuumina päivinä ja kaukaa katsoessa vuoren sinisenä siintävää tyveä on joskus mahdoton erottaa sitä ympäröivästä savannista.

Kilimanjaro on itse asiassa kolme tulivuorta, joita kytkee toisiinsa monimutkainen purkaushistoria. Vanhin tulivuori on Shira, joka on päävuoren länsipuolella. Se oli aikoinaan huomattavasti korkeampi, mutta sen uskotaan romahtaneen rajussa purkauksessa, josta jäi jäljelle vain 3810 metriä korkea ylänkö. Toiseksi vanhin tulivuori on Mawenzi, joka erottuu omana huippunaan itärinteessä. Se vaikuttaa Kilimanjaron huipun vierellä mitättömältä, mutta kohoaa kuitenkin 5334 metrin korkeuteen. Nuorin ja suurin tulivuori on Kibo, joka muodostui usean purkauksen sarjassa. Sen huipulla oleva kaldera on halkaisijaltaan noin kaksi kilometriä. Kalderaan syntyi eräässä myöhemmässä purkauksessa uusi tulivuoren keila ja kolmannessa purkauksessa tuhkakeila. Kilimanjaron tasainen laki johtuu Kibon kalderasta.