Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

70. Mount Rushmore

 
Kuva: work of the United States Federal Government , Public Domain

Tiesitkö että… Rushmorevuoren graniittiin Etelä-Dakotaan on veistetty jättimäisessä koossa neljän Yhdysvaltain presidentin kasvot: he ovat vasemmalta oikealle George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ja Abraham Lincoln. Muistomerkin ideoi paikallishistoriasta innostunut Doane Robinson houkutellakseen turisteja luonnonkauniille Black Hillsin alueelle. Vuonna 1924 Robinson sai kuvanveistäjä Gutzon Borglumin innostumaan tästä mittavasta hankkeesta. He päättivät yhdessä luoda ”demokratian temppelin”.

Borglum joutui Mount Rushmoressa kiistelemään kiivaasti kansallispuistoista ja –muistomerkeistä vastaavan National Park Servicen kanssa, ja hänen oli pakko tämän tästä keskeyttää työt rahapulan tai huonon sään vuoksi. Siitä huolimatta Washingtonin pää paljastettiin vuonna 1930, Jefferson 1936, Lincoln 1937 ja Roosevelt 1939. Muistomerkin veistäminen maksoi noin miljoona dollaria. Presidenttien päät on veistetty kallioon noin 18 metriä korkeiksi.

Black Hills oli sioux-intiaaneille pyhä vuoristo, ja Yhdysvaltain viranomaiset vahvistivat tämän vuonna 1868 solmitussa sopimuksessa ”niin pitkäksi aikaa kuin joet virtaavat ja ruoho kasvaa ja puihin puhkeaa lehtiä”. Tämä aika osoittautui yllättävän lyhyeksi, kun vuorilta löydettiin French Creekin pohjasta kultaa vuonna 1974. Kullankaivajia tulvi vuorille, ja intiaanit aloittivat sodan. He voittivat kuuluisan Little Bighornin taistelun (1876), jossa kenraali George Armstrong Custer ja hänen ratsuväkensä surmattiin viimeiseen mieheen. Intiaanit kuitenkin hävisivät lopulta sodan ja valkoiset uudisasukkaat valtasivat heidän pyhät maansa.

Mount Rushmoren lähettyvillä muutaman kilometrin päässä Custerin kaupungista pohjoiseen veistetään parhaillaan (2004) vuoren seinämään uutta jättikokoista hahmoa. Edesmenneen Korczak Ziolkowskin suunnittelema veistos esittää intiaanijohtaja Crazy Horsea (1849-77). Jos patsas valmistuu, Crazy Horse istuu hevosen selässä 172 metriä korkeassa ja 195 metriä leveässä reliefissä. Sioux-päällikkö antoi toimeksiannon Ziolkowskille vuonna 1939, koska halusivat osoittaa, että ”punanahoillakin on sankareita”. Ziolkowski kuoli 74-vuotiaana 1982. Töitä on sen jälkeen jatkettu, sillä hän jätti jälkeensä tarkat ohjeet hankkeen toteuttamiseksi.