Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

74. Golden Gaten silta

 
Kuva: Cary Bass, GNU Free Documentation License

Tiesitkö että… Silta on 2,7 kilometriä pitkä. Yli 20 vuoden ajan riippusillan jänne oli maailman pisin, 1280 metriä. Pylonit (pystysuorat kannatinpilarit, jotka kannattelevat sillan kansirakenteita) kohoavat nousuvesirajasta 227 metrin korkeuteen. Vaijerien halkaisija on 93 senttimetriä ja ne on punottu 27 572 teräslangasta.

Kun Golden Gaten silta San Franciscon ja sen pohjoispuolella olevan Marinin piirikunnan välille avattiin 27.5.1937, arvostelijoiden äänet viimein vaikenivat. Monet olivat väittäneet, että olisi mahdotonta rakentaa siltaa San Franciscon lahden suulle. Lahti on maailman suurimpia ja turvallisimpia luonnonsatamia. Sillan pystyttämistyö kesti 4 vuotta, ja moni rakennusmies menetti henkensä. Rakentajilla oli vastuksenaan salmen voimakas virtaus, nousuvesi ja sakea sumu.

Sillan suunnitteli insinööri Joseph Strauss, konsulttinaan arkkitehti Irving Morrow, joka lisäsi siltaan art deco –tyyliaineksia. Rakennushankkeen vaikeimmaksi osaksi osoittautui eteläpylonin perustuksen valaminen. Kun pylonit oli saatu paikoilleen, rakennusmiehiltä kysyttiin edelleen rohkeutta, sillä he joutuivat kiipeilemään pylonien välille pingotetuille vaijerisilloille asentaakseen kannatusvaijerit paikoilleen. Heidän alleen asennettiin turvaverkko, joka pelasti 19 miehen hengen, kun nämä putosivat vaijerisilloilta. Vuonna 1937 kokonainen teline romahti verkkoon ja rikkoi sen. Kymmenen miestä sai surmansa.

 
Kuva: Calibas, GNU Free Documentation License

Kumpikin pyloni kannattaa 95 miljoonan kilon painon molemmilla kannatusvaijereillaan ja rannoilla olevien kannatusköysien ankkureiden on kestettävä 28,5 miljoonan kilon veto.

Golden Gaten sillasta on tullut San Franciscon kenties tunnetuin symboli. Vaikka sillan yli päivittäin ajavat 125 000 autoa pitävät melua ja saastuttavat ilmaa, sillan kävely- ja pyörätie on ahkerassa käytössä – myös elokuvissa.