Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

85. Ángelin putoukset

 
Kuva: Yosemite, GNU Free Documentation License

Tiesitkö että… Venezuelan syrjäisessä kaakkoiskolkassa lähellä Guyanan ja Brasilian rajaa virtaa Rio Churún, joka saa vetensä tropiikin kaatosateista. Se on Caronín sivujoki ja luikertelee hitaasti virraten Auyán Tepuyn ylängöllä viidakossa, kunnes tulee pohjoisjyrkänteelle. Siellä joki ottaa vauhtia lyhyessä rinteessä ja syöksyy alas. Kaukaa katsoen jyrkänteen reunalta syöksyvä kapea vesivana levenee valkoiseksi sumuksi, kunnes vesi katoaa näkyvistä viidakkoon.

Kaksiosainen Salto del Ángel on maailman korkein vesiputous. Sen korkeus on 979 metriä. Ensimmäinen osuus on 807 metriä ja päättyy esteeseen, toinen on 172 metriä ja päättyy altaaseen. Putoukset on nimetty yhdysvaltalaisen lentäjän Jimmy Ángelin mukaan.

Seudun intiaanit ovat kautta aikojen tienneet putouksista. He kutsuvat niitä Churún-Meruksi. Heidän ylängöstä käyttämänsä nimi Auyán tarkoittaa paholaisenvuorta. Ensimmäinen kirjallinen maininta putouksista on vuodelta 1910, jolloin Ernesto Sánchez la Cruz kertoi löydöstään, mutta vasta Jimmy Ángel saattoi putoukset suuren yleisön tietoon.