Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

89. Iguaçun putoukset

Tiesitkö että… Iguaçujoen latva on Serro do Marissa Brasilian rannikon lähellä São Paulon eteläpuolella. Joki virtaa sisämaahan noin 1320 kilometriä. Putoukset sijaitsevat Brasilian ja Argentiinan rajalla. Iguaçujoki luikertelee Paranán ylängöllä, kunnes se sivujokien paisuttamana kohisee alas 70 peräkkäisestä putouksesta. Kun joki lopulta tulee ylängön reunalle, se syöksyy alas Iguaçun putouksista hieman ennen kuin yhtyy Paranájokeen. Putoukset ovat noin neljän kilometrin levyiset. Koko mitalta vesi syöksyy alas upealta, sirpin muotoiselta jyrkänteeltä. Iguaçun putouksissa on peräti 275 erillistä osaa. Jotkin syöksyvät 82 metriä suoraan alas, toisissa vesi virtaa portaittain pieneltä jyrkänteeltä toiselle ennen kuin syöksyy alas jokeen.


Kuva: Seitharis, GNU Free Documentation License

Putouksen portailla kasvaa puita ja tuuheita pensaita – palmuja, bambuja ja pitsimäisiä puusaniaisia, jotka ovat kuin putouksia ympäröivän viidakon lähettiläitä. Puiden juurella tropiikin kukat – begoniat, ananaskasvit ja orkideat – ovat kirkkaita väriläiskiä aluskasvillisuuteen, ja arat ja muut värikkäät papukaijat pyrähtelevät puissa.

Putousten ympärillä on kansallispuisto sekä Brasilian, että Argentiinan puolella, ja putouksille on tieyhteys kummassakin maassa. Komeimmillaan putoukset ovat kuitenkin helikopterista nähtynä, jolloin niiden koko henkeäsalpaava laveus levittäytyy silmien eteen. Jännittävin tapa kokea putoukset on kulkea joen ylle aivan putousten tuntumaan rakennettua kävelysiltaa pitkin vastarannalle. Näin läheltä tuntee suorastaan luissaan, millaisella voimalla vesi syöksyy alas.