Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

63. Okavangon suisto

 
Kuva: Teo Gómez, Public Domain

Tiesitkö että… Okavangojoen lähde sijaitsee Angolan ylängöllä, mistä joki virtaa kaakkoon. Ennen kuin se laskee mereen, se katoaa kuivalle Kalaharin aavikolle Botswanassa, joka on Afrikan eteläosan vähäsateisimpia maita. Verkkaan virtaava vesi luikertelee labyrintissa, jossa yli 95 prosenttia vedestä haihtuu ilmaan.

Okavangon suisto on maailman suurin sisämaasuisto ja myös luonteeltaan ainutlaatuinen, koska siellä on rinta rinnan rehevää kosteikkoa ja Kalaharin kuivaa aavikkoa. Suiston pinta-ala on noin 16 000 neliökilometriä. Sadekaudella tulva-aikaan suiston laajuus voi kasvaa jopa 22 000 neliökilometriin. Suistossa elää suurin jäljellä oleva punalikien kanta, ainakin 20 000 yksilöä.

Suiston alaosassa kaislikko väistyy ja tilalle tulee okaista akasiapensaikkoa ja heinikkoa kasvavia tulvatasankoja, jotka vetävät kuin magneetti puoleensa tasangoilla vaeltavia eläinlaumoja, esimerkiksi seeproja, puhveleita, norsuja ja antilooppeja. Laumojen perässä seuraa leijonia, leopardeja, hyeenoja ja muita petoeläimiä.