Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

68. Vapauden patsas

Tiesitkö että… Pohjois-Amerikan ja kenties koko maailman tunnetuimman patsaan paljasti presidentti Grover Cleveland 28.10.1886. Vapaudenpatsaan juuret juontuvat Ranskan sisäpolitiikasta. Vuonna 1865, kun keisari Napoleon III oli valtaistuimella, akateemikko nimeltä Edouard de Laboulaye ja hänen lähipiirinsä ideoivat Vapaudenpatsaan kunnianosoitukseksi Atlantin taakse vuonna 1776 perustetulle tasavallalle ja korostamaan toivomusta, että heidänkin kotimaassaan tehtäisiin loppu monarkiasta ja perustettaisiin uusi Ranskan tasavalta.

 
Kuva: Nicolai Schäfer, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Germany

Vapauden patsas seisoo New Yorkin sataman suulla omalla pienellä Vapaudensaarellaan (Liberty Island).

Patsaan tähdenmuotoisen, 47 metriä korkean jalustan suunnitteli yhdysvaltalainen arkkitehti Richard Morris Hunt. Patsas on 46 metriä korkea. Soihdun kärki on 93 metrin korkeudella maasta. Patsas painaa 229 tonnia ja sen ympärysmitta vyötärön kohdalta on 10,6 metriä. Suu on 91 senttimetriä leveä ja soihtua pitelevä oikea käsivarsi 12,8 metriä pitkä. Etusormen pituus on 2,4 metriä. Patsaan vasemmassa kädessään pitelemä taulu on 7,2 metriä korkea, 4,1 metriä leveä ja 61 senttimetriä paksu.

Patsas koottiin valmiiksi Pariisissa ja esiteltiin virallisesti Yhdysvaltain suurlähettiläälle tämän isänmaan itsenäisyyspäivänä 4.7.1884 Ranskan kansan lahjana Amerikan kansalle. Patsas purettiin ja laivattiin kappaleina New Yorkiin, missä se koottiin amerikkalaisten kustantamalle jalustalle Bedloensaareen (nykyinen Liberty Island).

 
Kuva: americaslibrary.gov, Public Domain

Vapauden jaloissa on hirmuvallan katkaistut kahleet. Vasemmassa kädessä patsas pitelee Yhdysvaltain itsenäisyysjulistusta esittävää taulua. Kruunun seitsemän piikkiä symboloivat kaikkiin seitsemään maanosaan leviävää vapautta. Patsaan sisällä on kierreportaat kruunuun, mutta ne suljettiin syyskuussa 2001.