Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

76. Yosemiten kansallispuisto

 
Kuva: Rainer Marks, Public Domain

Tiesitkö että… Yosemitenlaaksosta tehtiin vuonna 1864 Yhdysvaltain ensimmäinen osavaltiopuisto.  Kansallispuistoksi se ja sen lähialueet nimettiin vuonna 1890.

739 metriä korkeat Yosemiten putoukset ovat maailman kolmanneksi korkein vesiputous. Maailmasta ei löydy montaa paikkaa, jossa olisi niin paljon upeita luonnonihmeitä niin pienellä alalla kuin 12 kilometrin mittaisessa, henkeäsalpaavan kauniissa Yosemiten laaksossa Sierra Nevadan vuorilla Kaliforniassa. Laaksossa virtaa Mercedjoki, siellä kohisevat Yosemiten putoukset ja siellä on lukuisia upeita kupoli- ja terävähuippuisia vuoria sekä kallioseinämiä, jotka lukeutuvat maailman korkeimpiin – esimerkiksi El Capitanin graniittimuuri kohoaa laakson pohjalta lähes pystysuorana 1099 metrin korkeuteen.

 
Kuva: Mike Murphy, GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Yosemite oli länsimaalaisilta salassa vuoteen 1851. Tuolloin Mariposan pataljoonan sotilaat etsivät ahwahneecheeintiaaneja, jotka heidän oli käsketty siirtää reservaattiin. Puiston nimi on väännös seudun intiaanikielen sanasta uzumati, joka tarkoittaa grizzlyä, Kalliovuorten harmaakarhua.

 
Panoraama: Heiko von Raußendorff, GNU Free Documentation License