Kuudes osuus keskittyy Australian ja Oseanian ihmeisiin (93-98)

95. Uluru ja Kata Tjuta

 
Kuva: Uluru. Thomas Schoch, GNU Free Documentation License

Tiesitkö että… Uluru (Ayers Rock) sijaitsee Pohjoisterritorion lounaiskolkassa Australian kuivassa ja punaisessa sydämessä. Pölyiset tiet johtavat Alice Springistä Ulurun lähistöllä oleville motelleille, joihin majoittumalla pääsee nauttimaan kalliomonoliitin väreistä sekä aamu- että ilta-auringossa. Auringon laskiessa kallio näyttää hehkuvan kuin se olisi sisältä tulessa. Sen väri muuttuu päivällä ruskeasta vahvaksi tulipunaiseksi, kunnes se valon hiipuessa tummuu mustaksi varjokuvaksi. Heti aamun sarastaessa Uluru näyttäytyy vieläkin kauniimmissa pastellisävyissä.

Uluru on 2,4 kilometriä pitkä, 1,6 kilometriä leveä ja kohoaa aavikkotasangosta 348 metriä. Se on maailman suurin näkyvissä oleva kallio. Sekä Uluru, että Kata Tjuta ovat Uluru-Kata Tjutan kansallispuistossa asuvien alkuasukkaiden, anangujen, omaisuutta.

On hyvä muistaa, että anangut pitävät kalliolla kiipeilyä epäkunnioittavana, vaikka sitä ei olekaan kielletty. Kansallispuiston alueella vallitsee kuitenkin alkuasukaskulttuurien periaate nimeltä tjukurpa, joka tarkoittaa lakia, perinteitä, seremonioita, luomismyyttejä, uskonfilosofiaa ja kaikkea mitä on aina ollut ja tulee aina olemaan.

 
Kuva: Kata Tjuta. Barbara Stuparek-Püller, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Austria

Ulurun kerrostumat ovat lähes pystysuoria, Kata Tjutassa (Mount Olga) noin 24 kilometrin päässä lännessä ne taas ovat lähes vaakasuoria. Tämä ero selittänee, miksi eroosio on kuluttanut näitä kahta kalliota täysin eri tavoin. Kumpaankin on kohdistunut lähinnä kahdenlaista eroosiota; sateen ja lämpötilavaihtelujen vaikutusta. Vaikka kalliot ovat aavikolla, alueella sataa keskimäärin muutaman tuuman verran vuodessa. Sade tulee yleensä yhtenä tai kahtena rankkasateena, jotka sattuvat muutaman vuoden välein. Vesi syöksyy silloin kallioilta alas ja pesee pois kaiken tielleen osuvan irtoaineksen.

Sekä Uluru että Kata Tjuta jatkuvat maan alla useiden kilometrien syvyyteen. Ne ovat eräänlaisia jäävuoren huippuja.