Tämän viikkoisen värikollaasin teko vaihe vaiheelta

Ensin valitsin taustan entisistä kollaaseistani, joista jätän lähes aina myös psd- eli photoshop-version kuvasta. Silloin kaikki osaset pysyvät omilla layereillään ja ovat kätevästi käytettävissä myöhemmin jossain muussa tilanteessa.

1. Tein vanhasta pohjasta duplikaatin, eli kaksoiskappaleen ja poistin siitä kaikki vanhat kuvat. Jätin vain taustan ja tekstiosuudet (jotka piilotin ensin näkyvistä). Jaoin sitten rajaustyökalulla (marqueetool) taustasta yläpuolen ja maalasin sen vihreällä. Tein saman alapuolelle ja laitoin sen väriksi ruskean.

2. Olin tuonut jo aiemmin työpöydälle myös muut kuvat, joita halusin kollaasiin lisätä. Tein seuraavaksi uuden layerin (tason) ja kopioin raitakuvan keskelle kollaasipohjaa. Koska kuva oli liian kapea, kopioin layerin kahdesti ja siirsin kuvat vierekkäin, jolloin ne riittivät koko kollaasin leveydeltä täyttämään keskikohdan.

3. Vedin valitsemani valokuvat työpöydältä kollaasipohjaan ja sijoitin ne haluamiini kohtiin. Lisäsin varjostuksen, reunaviivan ja pari muuta pikku efektiä erottamaan kuvat vähän paremmin pohjaväreistä.

4. Lisäsin sitten tekstin ja vaihdoin fontin sopivaan tyyliin. Päätin, että ripaus muutakin kuin vihreä ja ruskea, olisi piristävä lisä ja niin tekstistä tuli suunnilleen kermanvaalea. Rajasin sen ruskealla sävyllä, jonka sävyn nappasin yhdestä raitaosan raidasta.

5. Kovin oli vielä riisutun näköinen, joten jotain piti vielä keksiä mausteeksi. Ensin ajattelin että jokin kukkakerrannainen voisi olla kiva, mutta lähdin tekemään sitten kokeita erilaisilla kuvioilla ja apila tuntui hyvältä ajatukselta. Tein ensin yhden apilan "custom shape" -työkalulla valmiiksi. Lisäsin syvyysvaikutelmaa vielä parilla efektillä ja kopioin objektitasoja sitten muutaman lisää, että apiloita voisi sirotella sinne tänne.

6. Edelleen tuntui, että jokin sitova lisä täytyisi kuvien ja muiden objektien välille löytää. Niinpä ajattelin, että jokin keinuva katkoviiva tai vastaava olisi kiva. Käväisin välillä hakemassa mukillisen kahvia ja eteisen pöydällä silmiini osui silmälasikotelo, jonka pallokuviot saivat aikaan ahaa-elämyksen! Kipaisin heti hakemassa kameran ja kuvasin kotelon.

Avasin ottamani kuvan photoshopiin ja rajasin käyttöön vain kapean keskiosan kuvan reunasta reunaan. Postin mustan taustan Magic Eraser -työkalulla ja kumitin pois ylimääräiset pallot. Lopuksi vaihdoin palloihin saman sävyn kuin tekstissä ja lisäsin kevyen varjostuksen. Kopioin sitten kuvion parille lisätasolle ja laitoin pallojonot kulkemaan siltoina apiloiden välille ja lopuksi myös tekstin alle.

Sitten ei enää puuttunutkaan kuin tekijän nimi mukaan ja kollaasi oli valmis julkaistavaksi!