Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

82. Amazonin allas

Tiesitkö että… Amazonin altaassa on maailman suurin trooppinen sademetsä. Se ulottuu yhdeksään maahan. Tämän laajan alueen valtasuoni on Amazon sivujokineen. Niissä on yhteen laskettuna noin neljännes maapallon kaikkien jokien vesimäärästä.

Tässä valtavassa sademetsässä on yli miljoona kasvi- ja eläinlajia ja se on yksi maapallon tärkeimmistä geenivarastoista. Biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus, on hämmästyttävää jo verraten pienellä alueella. Tunnistamattomia lajeja on vielä paljon.

 
Kuva: Francisco Chaves, Buenos Aires, Argentina, Creative Commons Attribution 2.0

Amazonjoen pituus on 6565 kilometriä. Se on Niilin jälkeen maailman toiseksi pisin joki. Sen alueella on lähes kuusi miljoonaa neliökilometriä trooppista sademetsää. Amazonissa ja sen sivujoissa elää yli 2000 kalalajia ja monia erikoisia nisäkkäitä ja matelijoita, esimerkiksi kynnetönmanaatti, amazonindelfiini, jättiläissaukko ja silmälasikaimaani.

Sademetsien hakkuut ja kaskeaminen jatkuvat hälyttävää vauhtia. Tätä korvaamatonta metsää hävitetään keskimäärin yli neljä neliökilometriä tunnissa. Luonnonsuojelijat vastustavat jyrkästi maanteiden, rautateiden ja vesivoimaloiden rakennussuunnitelmia. Amazonin altaan monimutkaisen ekosysteemin tuhoamisella on maailmanlaajuiset seuraukset, vaikka se ensisijaisesti uhkaakin sademetsän eläimiä, metsässä satoja vuosia asuneiden intiaanien elämäntapaa sekä tulevien sukupolvien mahdollisuuksia selvittää sademetsään kätkeytyviä monia ratkaisemattomia arvoituksia. Sademetsien hakkuut vaikuttavat ilmakehän tasapainoon, joten niillä on maailmanlaajuinen haittavaikutus.