Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

52. Suuri pyramidi

 
Kuva: Than217 , Public Domain

Tiesitkö että…

Gizan Suuri pyramidi on seissyt Niilin länsipuolella 2500-luvulta eKr. alkaen. Se rakennettiin farao Kheopsille (Khufu). Kaksi myöhempää neljännen dynastian kuningasta – Khefren (Khafre) ja Mykerinos (Menkaure) – rakennuttivat itselleen pyramidit Kheopsin pyramidin lähelle. Niistä muodostui yksi maailman tunnetuimmista rakennusryhmistä. Egyptin pyramidit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa satojen vuosien ajan.

Suuri pyramidi on 137 metriä korkea. Sen rakentamiseen käytettiin yli 2,25 miljoonaa kalkkikivilohkaretta, jotka painavat yli 2,5 tonnia. Suurimmat lohkareet painavat 15,25 tonnia. Kuninkaankammion katon muodostavista graniittipaasista raskain painaa 50,75 tonnia.

Pyramidin pohja on lähes täydellinen neliö, toisin sanoen nurkat ovat lähes täsmälleen 90-asteisia. Rakennus pystytettiin tarkasti neljän pääilmansuunnan mukaan: kyljet osoittavat pohjoiseen, etelään, itään ja länteen ja nekin poikkeavat tarkasta suunnasta vain aavistuksen.

Ei tiedetä varmasti, miksi Suuri pyramidi alun perin rakennettiin. Yleinen käsitys on, että se oli faraon hauta, ja se saattaa ollakin, mutta ihme kyllä siitä ei ole löydetty vainajan muumiota.

Gizan kolmen pyramidin yhteydessä on temppeleitä, ilmeisesti faraoiden vaimoille tehtyjä pieniä pyramideja sekä pappien ja korkeiden virkamiesten hautoja. Tätä kuolleiden kaupunkia vartioi alati valpas suuri sfinksi, jonka katse on suunnattu aavikolle.