Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

72. Zionin kansallispuisto

 
Kuva: Angels Landing view (south). Tobias Alt , GNU Free Documentation License

Tiesitkö että… Tuhansia vuosia sitten pieni joki luikerteli etelään ylängön pehmeällä, nuorella kivikerroksella. Kun maa kohosi, joki alkoi kovertaa syvempää uomaa hankaamalla pohjaa ylävirrasta mukanaan ottamillaan hiekanjyvillä. Näin syntyi Zion Canyon, luikerteleva kanjoni, joka on halkaissut navajohiekkakiven ja tunkeutunut sen alla olevaan kaibabkalkkikiveen. Zionin kanjoni Utahissa on vain 24 kilometriä pitkä, mutta jopa 762 metriä syvä. Pohjoispäässä olevan kapeikon (Narrows) kohdalla kanjonin seinämät ovat vain kuuden metrin päässä toisistaan. Kuivalla kaudella kapeikon läpi voi kävellä, joskin se on sateella vaarallista, koska vedenpinta nousee yllättäen.

 
Kuva: Angels Landing view. Tobias Alt, GNU Free Documentation License

Zionin kansallispuistossa on mielenkiintoisia kivimuodostelmia. Suurimman osan niistä eroosio on kuluttanut aluetta hallitsevaan navajohiekkakiveen. Korkeat jyrkänteet, mahtavat kupolit ja syvät rotkot leimaavat puistoa. Maiseman värikirjo ulottuu vahvana hehkuvasta tummanpunaisesta herkkään ruusunpunaiseen.


Kuva: Checkerboard Mesa. Daniel Mayer, Public Domain

Checkerboard Mesa on valtava hiekkakivipöytävuori, jonka pintaan tuuli ja vesi ovat kovertaneet tammilautaa muistuttavan ruudukon. Verkin Canyonissa on kahden vierekkäisen kallioseinämän välissä luonnonsilta. Puiston kohokohta on kuitenkin West Temple, joka nousee kanjonin pohjalta 1158 metrin korkeuteen. Virtaava vesi on kovertanut länsilaidan kallioihin luolia, joita linnut, pikkunisäkkäät ja hyönteiset käyttävät suojapaikkana. Arkeologit ovat löytäneet isoista luolista pueblointiaanien muinaisesta asutuksesta kertovia esineitä.