Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

54. Karthago

 
Kuva: Hobe, Public Domain

Tiesitkö että…

Nimi Karthago tulee foinikian kielen sanoista, jotka tarkoittavat uutta kaupunkia. Karthagon keskusta näyttää olleen Byrsan kukkulalla, jonka nimi tarkoittaa härännahkaa. Kreikkalaisen historiankirjoittajan Appianoksen mukaan Karthagon sataman kuivatelakalle mahtui 220 laivaa.

Dido oli Foinikian muinaisen pääkaupungin Tyroksen kuninkaan sisar. Kun kuningas surmasi Didon puolison saadakseen tämän rahat, Dido kutsui kannattajansa koolle ja purjehti perustamaan uutta kuningaskuntaa. Hän rakensi Pohjois-Afrikan rannikolle upean kaupungin. Sinne Troijan prinssi Aeneas saapui laivastoineen pitkällä matkallaan, jonka hän teki sodan hävinneestä Troijasta Italiaan. Didon kaupunki oli nimeltään Karthago. Roomalainen runoilija Vergilius kertoi Aeneais-eepoksessaan koskettavasti Didon rakkaudesta Aeneaan. Kun Aeneas hylkäsi Didon, tämä teki itsemurhan. Tarina innoitti monia myöhempiä kirjailijoita, taiteilijoita ja säveltäjiä.

 
Kuva: BishkekRocks, Public Domain

Ei tiedetä varmasti milloin kaupunki perustettiin ja arkeologien ahkerasta työstä huolimatta monia muitakin salaisuuksia ja avoimia kysymyksiä liittyy kaupunkiin edelleen.

Kirjallisten viitteiden mukaan se olisi tapahtunut 800-luvun eKr. lopulla, mutta ei ole löydetty arkeologisia todisteita siitä, että paikalla olisi ollut asutusta ennen 700-lukua eKr.

Karthagon valta kasvoi 500-luvulla eKr. Se perusti laivaston ja siirtokuntia. Byrsan kukkula oli ilmeisesti Karthagon keskus. Siellä on nykyisin arkeologinen museo. Rinteestä on löydetty kaivauksissa mm. taloja ja kauppoja 200-luvun eKr. lopulta tai 100-luvun alusta. Suurin osa säilyneistä raunioista – amfiteatteri, Antoniuksen kylpylän perustukset ja muutama talo – muistuttaa voitokkaan vihollisen, Rooman rakennuksia.

Karthagon vanhimmat löydöt ovat synkeitä. Uhripaikasta nimeltä toofet, jossa ilmeisesti palvottiin Tanit-jumalatarta, on löydetty paljon todisteita lapsiuhreista.