Seitsemäs osuus keskittyy Antarktiksen ihmeisiin (99-100)

100. Deceptioninsaari

 
Kuva: Antarktis

Tiesitkö että…
*Eteläiset Shetlandinsaaret ovat saarirykelmä Antarktiksen läntisen niemen kärjessä. Saarirykelmän läntisessä päässä on Livingstonin saari. Sitä hallitsevat Edinburgh Hill ja Mount Plymouth, jotka ovat basalttisia tulivuoren kraatterin jähmettyneitä laavatappeja. Mount Plymouthille ovat tyypillisiä ohuet, lasiset vulkaaniset breksiat. Muita vulkaanisia piirteitä saarella ovat Inott Point ja Sharp Peak, jotka ovat syntyneet keltaruskeasta lasisesta vulkaanisesta breksiasta. Gleaner Heights on saaren eteläosissa oleva tuore basalttinen laavavirta. Lasin väri vaihtelee mustasta kirkkaan oranssiin tai keltaiseen.* (1)

Eteläisiin Shetlandinsaariin kuuluva Deception on etelälaidastaan merelle avoimen hevosenkengän muotoinen. Saari on syntynyt entisestä tulivuoresta, jonka kartio luhistui muodostaen kraatterijärven, johon meri on sittemmin tunkeutunut. Monet kraatterin reunoilla sattuneet purkaukset ovat sen jälkeen muovanneet saarta.

 
Kuva: Jerzy Strzelecki, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0

Eteläiset Shetlandinsaaret ovat saaneet nimensä siitä, että ne ovat samalla etäisyydellä päiväntasaajasta kuin Skotlannin rannikon Shetlandinsaaret pohjoisella pallonpuoliskolla. On mahdollista, että alankomaalainen Dirck Gherritz näki saaret jo vuonna 1599. Virallisesti ne löydettiin helmikuussa 1819, kun William Smithin priki Williams ajautui Kap Hornia kiertäessään kurssista ollessaan matkalla Buenos Airesista Valparaísoon.

 
Kuva: Caldera Wall. PhilWolpe, Creative Commons Attribution 2.0

Etelämerellä toimi valaanpyytäjiä jo 1700-luvulla, ja on mahdollista, että myös amerikkalaiset hylkeenpyytäjät tunsivat Eteläiset Shetlandinsaaret jo joitakin vuosia ennen kuin ne virallisesti löydettiin.  Sir Hubert Wilkins suoritti ensimmäisen moottorilennon Antarktiksessa 16.11.1928. Hän nousi ilmaan Deceptioninsaarelta. Saaressa toimi vuosina 1912–1931 postitoimisto. Ensimmäinen postimerkki leimattiin siellä 6.3.1913. Nykyisin saarelle pysähtyy paljon turistilaivoja.

(1). Lainaus: Tomi Räihä, 2001.

- THE END -

Kiitokset kaikille maailman ihmeiden matkassa mukana olleille!

***