Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

71. Empire State Building

 
Kuva: Daniel Schwen, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Tiesitkö että… Tämä pilvenpiirtäjä on New York Cityn suurkaupunkitunnelman, glamourin ja häpeämättömän liioittelun symboli. Yli 40 vuoden ajan se tunnettiin kaikkialla maailman korkeimpana rakennuksena ja vaikka nuoremmat kilpailijat ovat sen ylittäneet, se on monien mielestä edelleenkin pilvenpiirtäjien kuningas. Rakennuksen tieltä purettiin kaupungin hienoin hotelli, Waldorf-Astoria.

Maailman korkein rakennus se oli 1931-1971 ja nykyisin edelleen New York Cityn korkein rakennus. Kauniilla ilmalla näkyvyys ulottuu jopa 130 kilometrin päähän. Katolle vuonna 1985 asennettu televisioantenni on 22 kerroksen korkuinen. Empire State Buildingin ympärillä on niin paljon pilvenpiirtäjiä, että sitä ei pääse katutasolta näkemään riittävän kaukaa muodostaakseen hyvän kokonaiskuvan.

Sen kivijulkisivussa on teräskaistaleita, ja yläosat on sisennetty kauniisti. 30 metriä pitkä marmorinen aula kohoaa kolmessa portaassa ja seinämaalaukset esittävät muinaisajan seitsemää ihmettä sekä uuden ajan kahdeksatta, Empire State Buidingia itseään. Hissillä pääsee 86. kerrokseen, mistä on silmiähivelevät näkymät Manhattanille ja kauemmaksikin.

Elokuvaklassikko King Kong tuli teattereihin vuonna 1933 ja iskosti Empire State Buildingin suuren yleisön mieleen unohtumattomissa kohtauksissa, jossa jättigorilla kiipesi pilvenpiirtäjän huipulle ja huitoi hävittäjälentokoneita taivaalta. Samana vuonna pilvenpiirtäjästä tehtiin ensimmäinen itsemurha. Vuonna 1945 lentokone törmäsi 79. kerrokseen ja 14 ihmistä sai surmansa.

Pilvenpiirtäjän nimi on kumarrus New Yorkin osavaltiolle, jonka lempinimi on Empire State.