Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)

34. Jerusalem

 
Photo: Gugganij, GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0, Attribution ShareAlike 2.5, Attribution ShareAlike 2.0 and Attribution ShareAlike 1.0

Tiesitkö että… tällä Öljymäen ja Juudean kukkuloiden välisellä alueella on ollut asutusta jo yli 5000 vuotta. Nykyinen Jerusalem jakautuu uuteenkaupunkiin ja muurin ympäröimään vanhaankaupunkiin, jonne pääsee seitsemästä portista. Vanhakaupunki on juutalaisille, kristityille ja islamilaisille pyhä paikka. Sen nupulakivikatujen, torien, talojen ja sisäpihojen joukossa on kolme erityisen merkittävää muistomerkkiä: Itkumuuri, Kalliomoskeija ja Pyhän haudan kirkko.


Photo: Public Domain (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Jerusalemin vanhankaupungin pinta-ala on yksi neliökilometri. Sen muurit ovat noin 12 metriä korkeat ja niiden pituus on neljä kilometriä. Kaupunginmuurin portit rakennettiin 100-luvulla ja uusittiin 1500-luvulla. Portit lukittiin joka yö 1800-luvun lopulle saakka.

Kuningas Daavid valloitti Jerusalemin ensimmäisellä vuosisadalla eKr. ja rakennutti alttarin Morian- eli Temppelivuorelle, missä Abraham oli valmistautunut uhraamaan poikansa Iisakin. Monet pitivät Temppelivuorta maailman keskipisteenä. Daavidin poika Salomo rakennutti sinne myöhemmin suuren temppelin, johon liitonarkku sijoitettiin, ja tämän temppelin perustuksista on vielä jäljellä pieni raunio.


Jerusalemin muuri. Photo: Public Domain

Jerusalemin temppeli rakennettiin uudelleen sen jälkeen, kun Nebukadressar II oli hävittänyt Jerusalemin, ja ensimmäisellä vuosisadalla eKr. kuningas Herodes laajensi sekä perustuksia, että itse temppeliä. 600-luvulla jKr. lähistölle rakennettiin moskeija paikalle, jonne Muhammed nousi ottamaan Allahilta vastaan islamin käskyt.


Photo: Wayne McLean, Creative Commons Attribution 2.0

Itkumuuri, oikealta nimeltään Länsimuuri (hepreaksi Kotel Maaravi), on juutalaisten tärkeimpiä symboleja. Rooman armeijan hävitettyä Jerusalemin vuonna 70 jKr. ja surmattua asukkaat tai otettua heidät orjiksi, eloonjääneitä kiellettiin palaamasta Salomon temppelin paikalle. Myöhemmin juutalaiset saivat käydä kerran vuodessa itkemässä raunioilla, jolloin muuri sai kutsumanimensä. Tämä perinne jatkuu edelleen.


Photo: Shmuel Spiegelman, Creative Commons Attribution ShareAlike 1.0

Kalliomoskeija taas on islamin pyhimpiä paikkoja ja maailman vanhin islamilainen rakennus. Perimätiedon mukaan sen kupoli oli alun perin umpikultaa. Kupolin halkaisija on 20 metriä ja korkeus 34 metriä.

 
Photo: Public Domain

Pyhän haudan kirkko sijaitsee vanhankaupungin luoteisosassa Via Dolorosan (kärsimysten tie) päässä. Jeesus kulki roomalaisen maaherran hallintopalatsista Via Dolorosaa pitkin Golgatalle. Pyhän haudan kirkko on hävitetty historian aikoina useita kertoja, mutta aina rakennettu uudelleen. Nykyinen kirkko on pääpiirteissään ristiretkeläisten 1100-luvulla rakentama.