Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)

24. Metéoran luostarit

Tiesitkö että… Metéorassa oli vain munkkiluostareita, mutta Kreikan ortodoksiseen kirkkoon kuului myös nunnaluostareita, mm. Agios Stephanos, jonne kuljetaan rotkon yli siltaa pitkin. Suuren Metéoronin perustanut Pyhä Athanasios oli lähtöisin Athosvuoren ortodoksisesta munkkitasavallasta Pohjois-Kreikasta.

 

Photo: Natalia Creative Commons Attribution 2.0

Metéora tarkoittaa ”ilmassa”, ja seudun luostarit ovatkin jopa 549 metrin korkeudessa jyrkkäseinäisten kallioiden kärjessä Pindusvuorten laitamilla Thessaliassa Keski-Kreikassa. Alhaalla laaksossa virtaa Piniosjoki. 1920-luvulle saakka luostareihin pääsi vain kiipeämällä jopa 30 metriä pitkiä huteria, kallioon kiinnitettyjä tikkaita tai köyden varassa ylös kiskotussa verkossa.

Nykyisin, kun turistit käyvät sankoin joukoin luostareihin tutustumassa, monet munkit ovat muuttaneet pois saadakseen olla rauhassa. Niinpä monista luostareista on tullut pikemmin museoita kuin aitoja asuinyhteisöjä.

Seudulla asui pylväsmäisten, kapeiden kalliopilareiden huipulla askeetikkoja jo 1100-luvulla. Seudulle perustettiin yli 30 uutta luostaria 1400- ja 1500-luvuilla osmanien valloitettua Thessalian, mutta 1600- ja 1700-luvuilla seurasi pitkä taantumuksen aika, josta suurin osa luostareista ei selvinnyt. Agios Nikolaoksen hylätyssä luostarissa on kauniita 1500-luvun freskoja, jotka maalasi kreetalainen Theofanis-niminen taiteilija.