Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

83. Chichén Itzá

Tiesitkö että… Chichén Itzássa, Meksikossa, asuivat ensin mayat ja myöhemmin tolteekit. Chichén Itzá oli 900-luvulle jKr. saakka tärkeä mayakaupunki. Myöhemmin mayakulttuuri  taantui ja tolteekkisoturit näyttivät ottaneen vallan ja rakentaneen Chichén Itzásta isomman ja komeamman jäljitelmän omasta pääkaupungistaan Tulasta. Chichén Itzássa säilyneet monet rauniot eivät ole puhtaasti mayojen eivätkä tolteekkien rakennuttamia vaan edustavat näiden kahden kulttuurin teemojen ja aiheiden mielenkiintoista synteesiä.


Kuva: Comvaser, GNU Free Documentation License

Chichén Itzá rakennettiin tiettävästi uudeksi pääkaupungiksi hallitsijajumala Topiltzin Quetzalcoatlille, joka täällä tunnettiin mayanimellään Kukulcan. Raunioaluetta hallitsee hänelle omistettu pyramiditemppeli nimeltä El Castillo (linna). Pyramidin kylkien portaat osoittavat itään, länteen, etelään ja pohjoiseen. Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan tästä syntyy mielenkiintoinen vaikutelma, kun varjot lankeavat käärmejumalan päähän ja häntään pääportaiden ala- ja ylosassa.

Päivät ja kuukaudet on esitetty El Castillon pyramiditemppelissä portaiden ja terassien määränä. 52 paneelia symboloi mayojen kalenterin vuoden jaksoa. El Castillossa on yhdeksän kerrosta ja 91 porrasta. Vanhana Chichéninä tunnetulla alueella on yhtä kiinnostavia rakennuksia, muun muassa tähtitorni ja pyramidi, josta löydettiin hautoja. Tiettävästi Chichén Itzá hylättiin vuoden 1224 paikkeilla, kun jonkin kilpailevan valtakunnan sotilaat olivat hyökänneet sinne.