Niin monenkirjavan muun musiikin lisäksi minua on aina viehättänyt hyvä klassinen musiikki ja varsinkin sen suurmiehet ja heidän upeat historialliset teoksensa.

Erityisesti pidän Wolfgang Amadeus Mozartin musiikista, mutta toki Jean Sibeliuksen Finlandia ja monet monet muutkin ovat yhtä suuressa arvossa.

Tässä pari sellaista kipaletta, joita olen kuunnellut kautta elinaikani, niin kauan, kun saatan taaksepäin musiikkimakuani muistaa.

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart (27. tammikuuta 1756 Salzburg – 5. joulukuuta 1791 Wien) oli itävaltalainen klassismin ajan säveltäjä. Hänet sijoitetaan usein eurooppalaisen taidemusiikin kolmen suurimman säveltäjän joukkoon Johann Sebastian Bachin ja Ludwig van Beethovenin rinnalle.

Wolfgang Amadeus Mozart syntyi Salzburgissa vuonna 1756. Hän sai nimensä isoisänsä ja pyhimys Johannes Krysostomoksen mukaan: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart . Myöhemmin hänen isänsä, hovimuusikko Leopold Mozart lyhensi nimen ja käänsi kreikkalaisen Theophiluksen latinalaiseksi Amadeukseksi (Jumalan rakastama). Mozart käytti itse etunimeä Wolfgang ja sen perään kirjoitti Theophiluksen ranskankielisen (Amadé) tai italiankielisen (Amadeo) käännöksen.

Myös seuraava, vähän kevyempi teos pysyy aina vaan yhtä tuoreena ja upeana.

 

 

TOMASO ALBINONI (1671-1751)

Tomaso Giovanni Albinoni oli Italialainen barokkisäveltäjä, jonka töistä tunnetuimpia ovat hänen instrumentaalisävellyksensä. Omana aikanaan hän oli tunnetuin oopperateoksistaan. Albinonin kynästä on syntynyt usein hautajaisissa tai muistotilaisuuksissa kuuluva Adagio g-mollissa viululle, jousille ja uruille, joka on myös eräs eniten taltioiduista barokkimusiikin kappaleista. Kappaletta on myös sovitettu monille eri soittimille.