Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

55. Fèsin medina

 
Kuva: Pawel Ryszawa, GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5, Attribution ShareAlike 2.0 and Attribution ShareAlike 1.0

Tiesitkö että… Fèsin vanhakaupunki, Fez el Bali, nykyisessä Marokossa jakautui lähes 200 hallintopiiriin, joilla kaikilla oli oma moskeija, hamman (turkkilainen höyrykylpylä) ja leipomo. Fèsissä on yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Se oli keskiajalla akateemisten väittelyiden johtavia keskuksia.

Fès on yli puolen miljoonan asukkaan nykyaikainen suurkaupunki, jonka vanhassakaupungissa, medinassa, voi kuitenkin jättää taakseen autot, leveät kadut ja kerrostalot ja astua keskiaikaiseen tunnelmaan. Nimitys tulee Medinasta, jonne profeetta Muhammed pakeni vuonna 622 jouduttuaan vaaraan Mekassa, ja sittemmin nimeä medina on käytetty islamilaisten kaupunkien vanhasta osasta. Fèsin medina perustettiin 800-luvulla.

 
Kuva: Bachmont, Creative Commons Attribution 2.0

Nykyisin vanhassakaupungissa kapeat, mutkaiset kadut, aistikkaiden sisäpihojen suihkukaivot, perinteiset talot ja basaarin vilinä ja melu ovat kuin ikkuna toiseen maailmaan.