Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)

36. Kiinan muuri

 
Photo: snowyowls, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Tiesitkö että…

Kiinan muurin harja on 5,5 metriä leveä, joten siinä mahtui marssimaan kymmenen jalkaväen sotilasta tai ratsastamaan viisi ratsumiestä rinnan.

Kiinanmuurin keskikorkeus on 9 metriä. Sitä uudistettiin Ming-dynastian aikana (1368-1644) 18 kertaa. Muuri on maailmanhistorian yksi ihmeellisimpiä rakennushankkeita ja myös yksi julmimmin toteutetuista. Se rakennettiin noin kymmenessä vuodessa ensimmäisen yhdistynyttä Kiinaa hallinneen keisarin, hirmuvaltias Qin Shihuangdin johdolla alkaen 220 eKr. Muuri pystytettiin suojaksi pohjoisesta Mongolian tasangoilta hyökänneitä ratsastavia paimentolaisia vastaan ja todennäköisesti myös keisarin vallan ja maineen pönkittämiseksi.

On arvioitu, että muurin rakentamiseen olisi osallistunut 300 000 miestä. Tällaisen joukon ohjaaminen ja huolto olivat jo sinänsä suursaavutus. Tarun mukaan velho kertoi Qin Shihuangdille, että muuri sortuisi ellei sen sisään haudattaisi yksi wan eli 10 000 ruumista. Keisari etsi käsiinsä miehen nimeltä Wan, tapatti hänet ja käski haudata ruumiin muurin sisään. Ilmeisesti tuhansia rakennusmiehiä menehtyi muuria rakentaessaan, ja heidätkin haudattiin muuriin. Kiinan muuria on sanottu maailman pisimmäksi hautausmaaksi, Itkumuuriksi.