Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)

21. Canal Grande

 

Tiesitkö että… Canal Grande luikertelee loivana S-kirjaimena noin neljän kilometrin matkan rautatieasemalta Venetsian lounaisosasta Punt della Saluteen, kaakkoon. Kanavan yli on rakennettu kolme siltaa, joista Ponte Rialto on vanhin ja kuuluisin.


Rialton silta

Kesäsesonkina, kun tuhannet turistit tungeksivat Venetsian kaduilla ja vesibusseissa (vaporetti), samoin kosteina, harmaina talviaamuina, jolloin sumu leviää laguunilta kaupunkiin, Canal Grande on lumoava näky. On vaikea olla joutumatta Venetsian pauloihin, sillä minne siellä katsookin, löytää mielenkiintoisia rakennuksia, upeaa tiilen ja marmorin rinnastusta, goottilaista siroutta ja mahtipontista barokin liioittelua. Lähes kaikkialla on vettä, joka liplattaa rakennusten perustuksia vasten, kuvastaa peilityynenä talojen upeaa arkkitehtuuria ja toimii vesiliikenteen väylänä, jolla liikkuu jos jonkinlaisia isoja ja pieniä aluksia.
Kanavilla voisi kulkea vuoden jokaisena päivänä, ellei peräti koko eliniän löytäen aina jotain uutta ihasteltavaa.Eräs eniten kiinnostusta herättävä kulkuväline on Venetsian ja samalla romantiikan symboliksi vakiintunut Gondoli. Se suunniteltiin mataliin vesiin kuljettamaan mahdollisimman suuri kuorma mahdollisimman pienellä uppoumalla. Vanhin tunnettu kirjallinen viittaus gondoliin on eräässä doge Vitale Fallerin vuonna 1094 kirjoittamassa kirjeessä. Gondolia käytettiin todennäköisesti jo tuolloin matkustajien kuljettamiseen.

 

*Kuvat: Copyright Inkataika (taiska.net).