Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)

45. Beppu

Kuva: Yosemite, GNU Free Documentation License

Tiesitkö että…

Beppu on maailman suurimpia kuumien lähteiden alueita. Lähteistä ja geysireistä tulee noin 56 600 kuutiometriä vettä vuorokaudessa. Beppun alueella on noin 3500 fumarolea (kaasulähdettä), kuumaa lähdettä ja geysiriä.

Kun talvi on kylmimmillään Beppussa Kuyshunsaaressa Etelä-Japanissa, pienet apinat lämmittelevät kuumissa lähteissä. Joskus ne istuskelevat kaulaa myöten lämpimässä vedessä lumen sataessa päälaelle. Apinat osaavat jopa vuorotella: yksi tai kaksi apinaa lähtee estimään ravintoa sillä aikaa kun muut odottavat lämpimässä vedessä.

Beppun kaupunki sijaitsee lähiseudun useiden tulivuorten kauan sitten syöksemästä aineksesta muodostuneen rinteen juurella. Niille, jotka eivät välitä kylpemisestä, on myös paljon nähtävää, mm. monenkokoisia kiehuvia lammikoita (japaniksi jigoku), joiden värit ovat kerrassaan uskomattomia. Esimerkiksi Chinoike Jigoku on kirkkaanpunainen, koska vesi on hapettanut maanalaista kalliota. Suurempi Umi Jigoku sen sijaan on syvänsininen kuvastaen taivaan väriä.