Kuudes osuus keskittyy Australian ja Oseanian ihmeisiin (93-98)

94. Sydneyn oopperatalo

Tiesitkö että… Vuonna 1957 järjestettyyn Sydneyn oopperatalon suunnittelukilpailuun saatiin 222 ehdotusta 32 maasta. Voittajaksi valittu tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon ei ollut nähnyt kaavailtua rakennuspaikkaa, vaan joutui monien muiden kilpailijoiden tavoin suunnittelemaan valokuvien pohjalta. Hän haki innoitusta mm. Meksikon maya- ja atsteekkitemppeleistä. Oopperatalosta tuli Australian kuuluisin nähtävyys.

 
Kuva: Amog, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Vuonna 1959 rakentamaan aloitetun talon lopputulos on yksi toisen maailmansodan jälkeisen ajan kauneimmista rakennuksista koko maailmassa ja itse asiassa yksi kaikkien aikojen kauneimmista. Se tuo mieleen Port Jacksonin lahdelta katsottaessa lentoonlähtöön valmistautuvan valkojoutsenen.

Oopperatalo on 1,8 hehtaarin laajuisella tontilla ja sen korkein kattoholvi on konserttisalin kohdalla ja kohoaa 67 metriin merenpinnasta. Katto painaa 161 000 tonnia ja sen kiinnitykseen käytettiin 350 kilometriä vaijeria. Konserttisalissa on maailman suurimmat mekaaniset urut. Niissä on 10 500 pilliä.