Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

75. Devil’s Tower

Kuva: Colin Faulkingham, Public Domain

Tiesitkö että… Devil’s Tower kohoaa majesteettisena Wyomingin kumpuilevasta tasangosta Black Hillsin metsäisten vuorten tuntumassa. Intiaanitaru kertoo, että seitsemän neitsyttä pakeni isoa karhua vuoren tasalakiselle huipulle. Karhu yritti päästä neitsyihin käsiksi ja kaapi kynsillään vuoren rinteisiin syviä uria. Kun se viimein onnistui kapuamaan huipulle, neitsyet hyppäsivät litteälle kivelle, joka pelasti heidät karhun kynsistä kiidättämällä heidät taivaalle. Erään toisen tarun mukaan vuori sai nimensä siitä, kun muuan demoni paukutti vuorella rumpuaan ja synnytti ukkosen pelästyttäen kaikki kuulomatkan päässä olevat. Meidän aikanamme Devil’s Tower nähtiin avaruusolentojen laskeutumispaikan taustalla Steven Spielbergin elokuvassa Kolmannen asteen yhteys.

Devil’s Tower syntyi noin 50 miljoonaa vuotta sitten, kun Wyoming oli vielä merenpohjaa, johon kasautui kerroksittain hiekkakiveä, liuskekiveä, kipsiä ja muita sedimenttikivilajeja. Samaan aikaan maankuoren alla vallitseva paine pusersi kerrostumien joukkoon magmaa. Jäähtyessään magma kiteytyi, supistui ja halkeili muodostaen monitahoisia pylväitä, jotka muistuttavat Pohjois-Irlannin Giant’s Causewayn pylväsbasalttimuodostumia.

Devil’s Towerin tyven halkaisija on 305 metriä. Torni on tyvestä mitaten 264 metriä korkea. Sen laki on 396 metriä Belle Fourchen joen yläpuolella. Pilvettömällä ilmalla se näkyy jopa 160 kilometrin päähän.