Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)

37. Kielletty kaupunki

Tiesitkö että…

Kielletyn kaupungin pohjakaava on nelikulmio. Sen pääakseli on pohjois-eteläsuuntainen. Alueen ympärillä on leveä vallihauta ja yhdeksän metriä korkea muuri.

Kaikki isot rakennukset katsovat etelään pois pahoista yliluonnollisista voimista ja Siperian tuulista. Kielletyssä kaupungissa on 9 999 huonetta.

Vallihaudan ja purppuranvärisen muurin eristämä ja kaikilta tavallisilta kuolevaisilta kielletty, vain keisareille avoin Kielletty kaupunki oli kuin oma pieni kaupunkinsa Beijingin sydämessä. Ming- ja Qing-dynastian hallitsijat asuivat täällä keisarikunnan romahdukseen saakka (vuoteen 1911).

 
Wumen. Photo: kallgan, GNU Free Documentation License

Kielletyn kaupungin perusti Ming-dynastian keisari Yongle, joka siirsi hovinsa sinne Nankingista vuonna 1421. Pääkaupunki ryöstettiin, kun mantsut syöksivät Ming-dynastian vallasta vuonna 1644, mutta mantsukeisarit, jotka nousivat Kiinan lohikäärmevaltaistuimelle Qing-dynastiana, rakensivat Kielletyn kaupungin takaisin entiseen loistoonsa.

Muurin suojassa on symmetrisesti sijoitettuja palatseja, portteja, sisäpihoja, puroja ja puutarhoja.
Pääporttina on massiivinen eteläinen Meridiaaniportti (Wumen), jolta keisari suoritti joukkojensa tarkastuksen. Portin takana on sisäpiha, jonka halkaiseva puro tunnetaan Kultajokena. Pihan perällä sijaitsee kaupungin suurin rakennus, Korkeimman rauhan Sali, missä keisari istui valtaistuimellaan tärkeissä valtioseremonioissa.

 
Kielletyn kaupungin puutarhasta. Photo: Peter Fuchs, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0