Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

92. Tulimaa (Tierra del Fuego)

 
Kuva: Nothofagus, Argentina. Jan Reurink, Creative Commons Attribution 2.0

Tiesitkö että… Tulimaan saariston kokonaispinta-ala on 72 520 neliökilometriä. Siitä 70 prosenttia kuuluu Chileen ja loput Argentiinaan. Tulimaassa asui 1830-luvulla 3000 yahganintiaania. Monet menehtyivät sairauksiin.

Tulimaan saaristo, espanjaksi Tierra del Fuego, on Etelä-Amerikan eteläkärjessä. Saaristo kurkottaa kohti jään ja lumen peittämää etelämannerta, jonne on matkaa vajaat tuhat kilometriä. Talvella myrskyt ruoskivat Etelä-Amerikan kärkeä. Ne saavat voimansa Antarktiksen pyrytuulista. Kesällä rannikolla on lauhkeaa, joskin yllättävät sadekuurot muistuttavat siitä, miten lähellä Tulimaa on villiä Etelämannerta.

 
Kuva: Bahia Ensenada, Argentina. Zuarin, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Tulimaa oli aikoinaan yhteydessä Antarktiksen niemimaahan, mutta mantereet alkoivat irtautua toisistaan joidenkin arvioiden mukaan noin 25 miljoonaa vuotta sitten. Tulimaan löysi vuonna 1520 portugalilainen löytöretkeilijä Ferñao de Magalhães. Hän nimesi saaret nuotioiden mukaan, joita intiaanit olivat sytyttäneet rannikolle hänen purjehtiessaan nykyisin Magalhãesinsalmena tunnettua väylää.

 
Kuva: Luca Galuzzi - www.galuzzi.it, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Tulimaa luetaan joskus mukaan Patagoniaan, Etelä-Amerikan eteläosaan.  Patagonia on karun kaunista seutua, jossa on upeita vuoria, kaksi varsin tuntematonta jäätikköä ja lähes asumattomia tasankoja. Maantieteellisesti Patagonia jakautuu karkeasti kahteen osaan: Andeihin ja ylänköihin. Andit, joiden eteläpää muodostaa Patagonian länsiosan, jatkuvat kallioisena selkärankana Etelä-Amerikan päästä päähän pohjois-etelä-suunnassa. Vuoristo on leveimmillään 644 kilometrin mittainen ja pituudeltaan 8850 kilometriä. Korkein vuori, Aconcagua (6950m) on myös läntisen pallonpuoliskon korkein. Andien vuoristo kasvaa ihme kyllä, edelleenkin. Maankuoren liikkeet kohottavat vuoristoa arviolta 10 senttimetriä sadassa vuodessa. Andeilla on säilyneitä jäätiköitä, jotka edelleen muovaavat huippuja ja kovertavat eräisiin tämän upean vuoriston osiin pyöreäpohjaisia laaksoja.

**

Seuraavassa osuudessa keskitytään Australian ja Oseanian ihmeisiin (93-98)