Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

82. Teotihuacán

Tiesitkö että… Teotihuacánin näyttävä raunioalue Meksikossa juontaa juurensa ensimmäiseltä vuosisadalta eKr. Vuoden 500 jKr. paikkeilla Teotihuacán oli jo kasvanut suuremmaksi kuin keisariajan Rooma ja oli paitsi suuri myös pitkälle kehittynyt. Siellä oli leveät kadut, monumentaalisia uskonnollisia rakennuksia, käsityöläiskortteleita ja asuintaloja. Raunioalue on noin 21 neliökilometrin laajuinen. Asteekinkielinen nimi Teotihuacán tarkoittaa ”jumalten paikkaa”. Kaupungissa asui arviolta 50 000 – 100 000 asukasta. Paikallisen legendan mukaan aurinko ja kuu syntyivät Teotihuacánissa.

 
Kuva: BrCG2007, Public Domain

Teotihuacán rakennettiin tiukkaan ruutukaavaan – niin tiukkaan, että paikalla virrannut joki ohjattiin uuteen uomaan, jotta kadut voitiin rakentaa samansuuntaisiksi. Pohjois-eteläsuuntainen pääkatu on 40 metriä leveä ja 2,3 kilometriä pitkä. Se tunnetaan Kuolleiden katuna. Sen varrella oli temppeleitä ja palvontapaikkoja, ja sitä hallitsi kaksi pyramidia. 46 metriä korkea Kuupyramidi on kadun pohjoispäässä ja sen ympärillä on pienempiä pyramideja. Aurinkopyramidi on etelämpänä. Kaupungin sydämessä on kaksi monumentaalista rakennelmaa, Ciudadela ja suuri aitaus.

 
Kuva: Jami Dwyer, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Ciudadelassa on Quetzalcoatlin (höyhenpeitteisen käärmeen, joka on yksi tärkeimmistä muinaisamerikkalaista jumalista) temppeli. Pyramidin seinistä esiin pistävät kivikäärmeet näyttävät pelottavilta vielä nykyisinkin, joten niiden on täytynyt tehdä vielä voimakkaampi vaikutus aikalaisiin, silloin kun niiden obsidiaanisilmät olivat vielä tallella ja kokonaisuus oli pinnoitettu stukkoilla ja maalattu monin värein.

 
Kuva: Quetzalcoatl. Public Domain

Korkeatasoisista seinämaalauksista päätellen joukossa oli lahjakkaita taiteilijoita, mutta taantumuksen ajan ihmisuhrit viittaavat kulttuurin raakamaiseen puoleen. Ei tiedetä varmasti mihin Teotihuacán luhistui, mutta 700-luvulla se ryöstettiin ja poltettiin.