Seitsemäs osuus keskittyy Antarktiksen ihmeisiin (99-100)

99. Erebusvuori

 
Kuva: Nick Powell (National Science Foundation) http://www.usap.gov/, Public Domain

Tiesitkö että… Rossinsaaressa sijaitseva Erebus on kuin majakka kaikille, jotka uskaltautuvat tähän Etelämantereen pelottavaan osaan. Toimiva tulivuori tässä kylmässä ja jäisessä maanosassa tuntui arvoitukselliselta aikana jolloin geologia oli vielä lapsenkengissä, mutta nykygeologeja tällaiset ilmiöt eivät enää hämmästytä. Erebusvuori on 3794 metriä korkea. Sen kraatterin halkaisija on 805 metriä ja syvyys 274 metriä. Kraatterin pohjalla on pieni sulan laavan täyttämä järvi. Nimi Erebus juontuu muinaiskreikan sanasta erebos, joka tarkoittaa pimeyttä.

 
Kuva: elisfanclub, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Tuliperäiset kivilajit ovat varsin yleisiä Antarktiksessa, joskin ne ovat valtaosin erittäin vanhoja ja muodostuneet purkauksissa, joiden sattuessa Etelämanner ei ollut vielä nykyisellä paikallaan etelänavalla.

HMS Erebuksella purjehtinut James Clark Ross ja HMS Terrorin kapteeni Francis Crozier selvisivät tammikuussa 1841 ahtojäistä ja pääsivät Rossinmeren avoveteen. He näkivät upean vuoriston, jonka korkein huippu oli lähes 2500 metriä ja jatkaessaan matkaa etelään he suunnistivat suoraan Erebusvuorta kohti. Savuava tulivuori sai tuota pikaa toiselta laivalta nimen Erebus ja sen itäpuolella oleva sammunut tulivuori toiselta nimen Terror.