Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

69. Lincoln Memorial

 
Kuva: David Bjorgen, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Tiesitkö että… Lincolnin patsas on 5,8 metriä korkea ja leveä. Muistomerkin pylväikkö on 57 metriä pitkä ja 36 metriä leveä. Pylväitä on 38. Ne ovat 13,4 metriä korkeita ja niiden halkaisija on tyvestä mitaten 226 senttimetriä. Sisäsali on 28 metriä korkea.

Abraham Lincolnin muistomerkki Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa on hillityn arvokas ja koskettava kunnianosoitus Lincolnille itselleen sekä hänen edustamilleen suvaitsevaisuuden, rehellisyyden ja vakaumuksen arvoille. Pääkaupunkiin ehdotettiin rakennettavaksi muistomerkkiä jo kahden vuoden kuluttua presidentin kuolemasta vuonna 1865, mutta peruskivi muurattiin vasta vuonna 1915. Muistomerkki vihittiin 30.5.1922. Sen suunnitteli monumentteihin erikoistunut arkkitehti Henry Bacon, joka suunnitteli Lincolnille muistomerkin myös Lincolnin kaupunkiin Nebraskaan.

 

Kuva: work of the United States government, Public Domain

Washingtoniin rakennettu Lincoln Memorial on kreikkalaisen antiikin ajan temppelin jäljitelmä ja myötäilee Ateenan Parthenonin arkkitehtuuria. Rakennuksen sisälle sijoitettu Daniel Chester Frenchin suunnittelema kolossaalipatsas esittää presidenttiä istumassa massiivisessa nojatuolissa kasvoillaan mietiskelevä ilme, jonka kukin voi tulkita omalla tavallaan. Presidentin pään takana lukee: ”Tässä temppelissä, kuten niiden ihmisten sydämissä, joille hän unionin pelasti, Abraham Lincolnin muisto on säilyvä ikuisesti”.