Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

67. CN Tower

Tiesitkö että… Canadian National Tower (CN Tower), maailman korkein vapaasti seisova rakennelma, vastaanottaa ja lähettää radio- ja televisiosignaaleita korkealla Toronton pilvenpiirtäjien kattojen yläpuolella. Torni on myös kautta maailman tunnettu Toronton symboli samoin kuin matkailunähtävyys ja viihdekeskus.

 
Kuva: Oma (CN Tower 1998)

Ennen kuin tornin rakentaminen aloitettiin helmikuussa 1973, suunnittelijaryhmä kiersi maailmaa tutustuen muiden maiden torneihin. Ryhmä halusi rakentaa korkeimman ja myös kävijöitä ajatellen mahdollisimman toimivan tornin. Sen ei kuitenkaan haluttu sulkevan oviaan suurelta yleisöltä, vaan ottavan ihmiset avosylin vastaan ja tarjoavan heille tilaisuuden katsella lintuperspektiivista Toronton lisäksi lähiympäristöä jopa sadan mailin (160 km) päähän.

Suunnittelijat laativat piirustukset neulamaisen ohuesta tornista, jossa on niin sanottu Main Pod, pyöreä kapseli ja siinä ulko- ja sisänäköalaterassit, ravintola Horizons sekä pyörivä ravintola nimeltä 360 The Restaurant 361 metrin korkeudessa maanpinnasta. Maailman korkein näköalatasanne nimeltä SkyPod tarjoaa vielä komeammat näkymät 447 metrin korkeudesta. Tornin korkeus antennin kärkeen on 553,3 metriä ja sitä rakennettiin 40 kuukautta. Sen kokonaispainoksi on laskettu 117 910 tonnia. Tornissa käy nykyisin keskimäärin noin kaksi miljoonaa ihmistä vuodessa.

Kuusi hissiä kiidättää kävijöitä CN Toweriin jopa kuuden metrin sekuntinopeudella. Ne pystyvät kuljettamaan noin 1200 ihmistä tunnissa ylös ja alas. Matka Main Podiin kestää vain 58 sekuntia. Nousu vastaa kiihdytystä, joka koetaan suihkukoneen lentoonlähdössä. Kaikissa hisseissä on yksi lasiseinä, josta on huikeat näkymät.

 
Oma kortti Torontosta. CN Towerin juurella sijaitsee ent. SkyDome (nyk. nimeltään Rogers Centre).

Kun SkyDome stadionin (Toronto Blue Jays kotikentän) katto avataan, katsojat näkevät CN Towerin.