Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)

90. Galápagossaaret

 
Kuva: freeworldmaps.net, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5

Tiesitkö että… Tyynessämeressä sijaitsevien Galápagossaarten pinta-ala on noin 7800 neliökilometriä. Isoja saaria on 15, pieniä saaria 42 ja luotoja ja riuttoja 26. Saariryhmän pituus pohjois-eteläsuunnassa on noin 300 kilometriä.

 
Kuva: Aarchiba, work of an U.S. Fish and Wildlife Service employee, Public Domain

Vieraat ihastuvat aina Galápagossaarten kauneuteen, moni-ilmeisyyteen ja ainutlaatuisuuteen. Kun Charles Darwin kävi saarilla vuonna 1835 maailmanympärimatkallaan Beagle-laivalla, hän luonnontutkijana ymmärrettävästi innostui saaren kasveista ja eläimistä.

 
Kuva: Aquaimages, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5

Galápagossaaret ovat muodostuneet merenpohjasta kohonneesta laavasta. Yli 96 prosenttia saarten pinta-alasta kuuluu kansallispuistoon.

 
Kuva: Aquaimages, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5

Saaria ympäröivää merta on julistettu suojelualueeksi noin 80 000 neliökilometrin laajuudelta.

 
Kuva: refractor, Creative Commons Attribution 2.0

Monia saarten kasvi- ja eläinlajeja ei tavata missään muualla maailmassa ja joitakin lajeja on ainoastaan yhdellä saarella. Saaret ovat ainoa paikka maailmassa, josta löytyy merileguaaneja.

 
Kuva: Haplochromis, GNU Free Documentation License

Nämä liskot syövät ainoastaan merilevää ja ovat sopeutuneet rantaelämään räpyläjaloin. Eri saarilla on 7 merileguaanin alalajia, jotka erottuvat toisistaan varsin selvästi. Saarilla elää myös toinen harvinaisuus, jättiläiskilpikonna.

 
Kuva: Mfield, Matthew Field, GNU Free Documentation License

Täysikasvuisena yksilöt voivat painaa jopa 135–180 kiloa. Saarilta voi tavata viisitoista erilaista alalajia. Elinoloihin sopeutumisestaan huolimatta, ne ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon ja neljä-viisi lajia on jo menetetty.