Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)

61. Madagaskar

Tiesitkö että… Madagaskarin pituus on noin 1600 kilometriä. Saaressa on noin 10 000 kasvilajia, joita ei ole missään muualla, ja puolet maailman kameleonteista. Eräs vain Madagaskarissa tavattava maakameleonttilaji on niin pieni, että se pystyy lepäämään ihmisen peukalolla. Saarelaiset uskovat sen tuovan onnea.

Madagaskarinsaaren biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus, on hämmästyttävä. Kun saari 165 miljoonaa vuotta sitten irtautui Afrikasta, eläinten ja kasvien kehitys jatkui eristyksissä ulkomaailmasta. Madagaskarista tuli luonnon oma eläintarha, ja sinne erilaistui eläimiä ja kasveja, joita ei tavata missään muualla.

 
Kuva: CIA worldfact book, GNU Free Documentation License

Saaren länsiosassa on Bemarahan luonnonsuojelualueella jopa 30 metriä korkeita kalkkikivisormia, jotka törröttävät maasta 155 neliökilometrin laajuisella alueella.

 
Kuva: Wikipedia, GNU Free Documentation License

Tsingyn eteläpuolella Morondavassa sataa vain neljänä kuukautena vuodesta. Tässä erikoisessa ympäristössä kasvaa kuutta apinaleipäpuulajia – Afrikan mantereella on säilynyt vain yksi laji. Puut saattavat olla vuosisatojen ikäisiä. Esimerkiksi jättihyppyrotta, jota tavataan ainoastaan yhdellä pienellä alueella Länsi-Madagaskarissa, syö apinanleipäpuun taimia.

 
Kuva: Bernard Gagnon, GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0, Attribution ShareAlike 2.5, Attribution ShareAlike 2.0 and Attribution ShareAlike 1.0

Berentyn pieni suojelualue on saaren eteläosassa, missä isot hedelmälepakot lepäilevät korkeissa tamadinripuissa. Lepakkoja arvioidaan olevan useita tuhansia, joten yhdyskunta on yksi suurimpia ihmisasutusten lähellä viihtyviä koko maailmassa. Berentyssä on myös kissamakeja, jotka tepastelevat itsevarmasti turistien edessä.