Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

73. Hooverin pato

 
Kuva: Fietsbel, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0

Tiesitkö että… Coloradojoki alkaa Kalliovuorilta ja virtaa lounaaseen Coloradon ja Utahin osavaltioiden ja Grand Canyonin kautta. Se jatkaa ensin Arizonan ja Nevadan ja sitten Arizonan ja Kalifornian rajajokena, kunnes laskee mereen Kalifornianlahdelle. Vuonna 1905 tämä arvaamaton joki muutti yllättäen uomaansa luoden 777 neliökilometrin laajuisen suolajärven nimeltä Salton Sea. Joki uhkasi tulvia Kalifornian Imperialinlaaksoon. Joen kesyttämiseksi, peltojen kastelun helpottamiseksi ja sähkövoiman tuottamiseksi päätettiin rakentaa valtava pato Arizonan ja Nevadan rajalle. Kongressi myönsi rahat vuonna 1928, ja rakentaminen aloitettiin vuonna 1931. Pato nimettiin silloisen presidentin Herbert Hooverin mukaan.

Hooverin pato oli rakennusaikanaan maailman suurin. Padon rakentamiseksi jouduttiin louhimaan yli kahdeksan miljoonaa tonnia kalliota. Pato on tyvestä 201 metriä paksu ja sen korkeus on 221 metriä, mikä vastaa kutakuinkin 70-kerroksista pilvenpiirtäjää. Padon leveys on 14 metriä paksulta harjalta mitattuna 379 metriä. Siinä on yhtä paljon terästä, kuin Empire State Buildingin pilvenpiirtäjässä.


Valley of Fire. Kuva: Urban, GNU Free Documentation License

Padon pohjoispuolelle syntyi Meadjärvi, yksi maailman suurimmista tekojärvistä. Nykyisin järvialue on kansallispuistoista vastaavan National Park Servicen alainen. Meadjärven pohjoispuolella on upea 14 165 hehtaarin laajuinen Valley of Firen kansallispuisto, joka on saanut nimensä tulipunaisista hiekkakivikallioistaan. Joissakin kallioissa on arvoituksellisia kaiverteita ja maalauksia, jotka nykyisten pueblointiaanien edeltäjät, anasazit, tekivät satoja vuosia sitten. Anazasit tunnetaan kallioasumuksistaan, joita on esimerkiksi Mesa Verden kansallispuistossa Coloradossa. Ei tiedetä, ovatko kivipiirrokset karttoja vai sanoja. Arviolta ainakin 10 000 anazasia asui läheisen Muddy Riverin rannalla ”kadonneessa kaupungissa”. Alue on jäänyt osittain Meadjärven alle.