Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)

79. Meteor Crater

 
Kuva: Meteor Crater. Courtesy of the U.S. Geological Survey, Public Domain

Tiesitkö että… Tuhansia vuosia sitten Pohjois-Arizonan taivaalla välähti kirkas valoilmiö. Meteoroidi syöksyi maahan noin 19 kilometrin sekuntivauhtia ja törmättyään nostatti ilmaan miljoonia tonneja kiveä ja jätti jälkeensä meteoriittikraatterin. Räjähdyksen voima oli tuhatkertainen verrattuna Hiroshimaan pudotettuun atomipommiin. Tällaisia avaruudesta tulevia valtavia ammuksia ei onneksi usein törmää maahan, mutta ilmakehään meteoroideja (avaruuden kivikappaleita) lentää päivittäin. Suurin osa on siruja, jotka palavat ilmakehän aiheuttaman kitkan kuumentamina ennen kuin osuvat maahan.

Maan pinnalta löydetyissä varsin harvinaisissa meteoriiteissa on rautaa, joka kestää kuumenemista paremmin kuin monet muut aineet. Inuitit valmistivat vuosikaudet työkaluja eräästä Yorkinniemeltä Länsi-Grönlannista löytämästään meteoriitista.

Meteor Craterin pyöreän kraatterin halkaisija on 1220 metriä ja syvyys 180 metriä. Tuoreen arvion mukaan siihen törmänneen meteorin halkaisija oli noin 41 metriä ja paino 300 000 tonnia. Meteori törmäsi maahan uskomattomalla voimalla. Sen sirpaleita on löydetty jopa 10 kilometrin päästä.